Order innan 14.00 skickas samma dag 1-3 dagars leverans Fri frakt över 499:- Få först. Betala sen.

BUTIK ATMOSFÄRS

Materialguide för sängkläder

Vad är skillnaden mellan satin och percale? Vad är mikrofiber? Vårt sortiment innehåller sängkläder av flera olika material och kvaliteter. Här går vi igenom några av de vanligaste materialen, deras egenskaper och skötselråd.

Bomullssatin

Bomull är materialet och satin är vävmetoden, tillsammans skapar de en fantastisk känsla. Bomullssatin är ett välkänt material som många tycker om och älskar. Det anses ofta vara lite lyxigare pågrund av sin mycket mjuka och följsamma yta. I våra sängkläder av bomullssatin används endast finkammad bomull av hög kvalitet.

Satin vävs med en tråd över och tre eller fler under. Detta skapar mindre bindepunkter i tyget och ger en härlig blank yta, fint lyster och följsam känsla.

Sängkläder av satin är behagliga mot huden och mycket mjuka att sova i. Satin upplevs som lite varmare och kan därför passa bra om man är lättfrusen eller på svalare nätter.

Skötselråd:
 • Normal maskintvätt vid 60 grader
 • Satin bör ej torktumlas. Stryk eller mangla gärna
Se sängkläder i bomullssatin

Bomullspercale

Precis som med bomullssatin så är det högkvalitativ finkammad bomull som är materialet här också, men med percale som vävmetod. Tillsammans skapar de den symboliska "krispiga" och svala känslan. För att få kallas percale måste trådtätheten vara minst 200, alltså antal trådar per kvadrattum.

Percale vävs tätt med en tråd under och en tråd över och så vidare. Det är en av de enklaste vävmetoderna men det ska inte förväxlas med en "billig" känsla.

Percale ger en sval och lyxig känsla i sängen. Det krispiga tyget är mycket behagligt mot huden och passar extra bra på sommaren eller om du lätt blir varm, just på grund av sin egenskap att svalka i värmen.

Skötselråd:
 • Normal maskintvätt vid 60 grader
 • Torktumla på normal temperatur
Se sängkläder i percale

Linne

Sängkläder av linne befinner sig lite i sin egen liga, de är inte bara snygga att lägga blicken på, utan har även en rad praktiska egenskaper som gör linnesängkläder riktigt bra helt enkelt. Dessutom är de otroligt skönt att sova i.

Linne tillverkas av växten lin. Man använder sig av fibrerna i stjälkarna för att spinna och väva tyger av olika slag.

Det är både lyxigt och skönt att sova i linne. Bland det bästa är linnets förmåga att anpassa temperaturen under täcket, det kyler dig i värmen och värmer dig i kylan, vilket gör det perfekt att sova i året runt. Det är dessutom snabbtorkat och lättskött.

Skötselråd:
 • Normal maskintvätt vid 60 grader
 • Hängtorkas helst, undvik torktumlaren för att inte slita på fibrerna
Se sängkläder i linne

Mikrofiber

Mikrofiber (eller microfiber) är det ultimata materialet för camping- och båtlivet, så kallade resepåslakan. Dess egenskaper gör det optimalt att använda i fuktiga och (oftast) små miljöer som husvagnen, husbilen eller båten istället för t ex vanlig bomull.

Våra sängkläder av mikrofiber tillverkas av 100% polyester. Detta gör lakanen tunna, lätta, snabbtorkande och inte minst fuktavvisande. Viks lätt ihop och tar upp mindre plats i förvaringen samtidigt som dem ger en god natts sömn utan att bli fuktiga.

Skötselråd:
 • Mild maskintvätt vid 40 grader
 • Torktumla på normal temperatur
Se sängkläder i mikrofiber

Lyocell

Lyocell är ett innovativt och miljövänligt material som dessutom är otroligt mjukt och skönt.

Lyocell tillverkas av cellulosa från träd. Det tillverkas i ett slutet system där 99,6 av lösningsmedlet återvinns och återanvänds. Tyget är 100% biologiskt nedbrytbart vilket gör det en vinnare från miljöperspektivet.

Det sägs att det är mjukare än bomull och lenare än siden. Lyocell är otroligt skönt att sova i, det andas bra och är svalt mot huden. Dessutom är materialet slitstarkt och lättskött.

Skötselråd:
 • Normal maskintvätt vid 60 grader
 • Torktumla på normal temperatur
Se sängkläder i lyocell

Flanell

Flanell är ett tjockt och varmt material som vanligtvis tillverkas av bomull. Men det finns även varianter tillverkade av ull.

För att göra bomullsflanell väver man först tyget som vanligt, sedan körs tyget genom en ruggningsmaskin. Maskinen ruggar upp ytan och skapar den mjuka, luddiga flanellkänslan.

Flanell är varmare än vanlig bomull och passar därför bäst på årets kyligare månader. Det är mjukt, skönt och robust.

Skötselråd:
 • Normal maskintvätt vid 60 grader
 • Torktumla på låg temperatur
Se sängkläder i flanell